#19: Wasbare luiers of wegwerpluiers – deel 2

0  comments

Sunita Jaikaran
19 april 2021

Wasbare luiers of wegwerpluiers? Het dilemma dat ik jullie een tijdje geleden voorlegde. Ik was er nog niet helemaal over uit, maar na verschillende afwegingen ben ik dat nu wel. In deze blog ga ik je meenemen in de keuze die ik nu heb gemaakt. 

Kleine stapjes naar een duurzamer leven

Nu probeer ik steeds bewustere keuzes te maken in mijn leven, en al helemaal gericht op mijn kinderen. Zo probeer ik naar de verschillende aspecten in mijn leven te kijken en te bedenken: “Waar kan ik nog meer een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld?” Ondertussen heb ik al mijn schoonmaakmiddelen onder de loep genomen, neem ik steeds vaker in plaats van zuivel een plantaardig alternatief en ben ik (eindelijk) begonnen met mijn afval gescheiden. Allemaal kleine stapjes waarmee ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan een schone natuur, zodat ook onze (klein)kinderen nog van deze prachtige planeet kunnen genieten. Mijn volgende stap: luiers.

En de keuze is gevallen op….

De meest gebruikte luiers, namelijk wegwerpluiers, worden vaak op een niet milieuvriendelijke manier geproduceerd en bevatten vaak grondstoffen die bij de afvalverbranding milieubelastend kunnen zijn. Je zult je nu wel afvragen: Dus wat is nu je keuze? Wasbare luiers of toch de wegwerpluiers? De keuze is gevallen op de wegwerpluiers. Ik zal hieronder uitleggen waarom. 

Poepluiers wassen

In de tijd dat mijn dochter volledig borstvoeding kreeg, had ze een vrij waterige ontlasting. Dit resulteerde regelmatig in overstromingen. Poep tot aan haar rug en uitgelekt aan alle kanten. Voor een wasbare luier zou dat betekenen dat ik naast de kleren, het dekentje, de hoeslaken en het matras, ook de luier nog moet wassen. En zoals Vegan Mama Rianne (die wel fan is van de wasbare luiers) in haar interview aangaf, betekent een wasbare luier nu eenmaal veel was. Nu vind ik dat ons huis vrij opgeruimd is, maar kleding is voor mij het grootste struikelblok in het schoon en opgeruimd houden. Nog meer was betekent voor mij nog meer stress, want ik wil het graag netjes houden. Dus op dit punt scoort de wegwerpluier punten. 

Gemakzucht 

“Gemakzucht dient de mens” is een bekend spreekwoord en voor dit punt toch ook wel van toepassing op mij. Op de kinderopvang gebruiken ze wegwerpluiers en ook de oma’s zijn gewend aan de wegwerpluiers. Ik zie het niet gebeuren en verwacht ook niet dat deze verzorgers nu luiers gaan wassen (als ze het al überhaupt zouden gebruiken). Dus als ik voor de wasbare luiers zou gaan, betekent dit vooral meer werk voor mij. Tja, eerlijk is eerlijk, daar zit ik met een overvolle agenda niet op te wachten. 2-0 voor de wegwerpluiers. 

Duurzaamheid

Wat is nu duurzamer, een wasbare luier of een wegwerpluier? Een wasbare luier is duurzamer voor het milieu en voor je portemonnee op de langere termijn. De wasbare luier kost even iets meer in de aanschafprijs, maar in de 2-3 jaren dat kinderen gemiddeld luiers dragen valt de wasbare luier toch goedkoper uit. Hier scoort de wasbare luier toch beter en gaat er een punt naar de wasbare luier. Tussenstand: 2-1.

Eigen belang vs. algemeen belang

In de babyverzorging zijn wegwerpluiers waarschijnlijk het meest milieuonvriendelijke product dat er wordt gebruikt. Maar het is toch ook zo gemakkelijk. Een stinkende poepluier? In de prullenbak en weg ermee! Mijn argumenten om voor de wegwerpluiers te gaan, zijn vooral gericht op mijn eigen belang terwijl je bij het maken van duurzame keuzes vooral kijkt naar het algemeen belang. Ik heb dus zeker nog werk te verrichten als het gaat om veranderingen in mijn levensstijl. 

Wees eerlijk en zet kleine stapjes

Het is niet makkelijk om te veranderen, zeker niet als het je moeite kost. Mijn strategie voor nu: wees eerlijk naar jezelf en probeer kleine stapjes te zetten. Je kunt de wereld immers niet in een dag veranderen!

Biologisch afbreekbare luiers

Omdat ik voor de wegwerpluiers wilde gaan, ging ik op zoek naar minder milieubelastende alternatieven. Zijn deze überhaupt te vinden? Ja hoor! Ik vond verschillende merken wegwerpluiers die biologisch afbreekbaar zijn en daarmee minder schadelijk zijn voor het milieu. Wasbare luiers zijn nog steeds het beste alternatief, maar de biologisch afbreekbare luiers zijn voor mij een stap in de goede richting. 

Waar moet ik op letten?

Hoe weet je nu dat je te maken hebt met een biologisch afbreekbaar alternatief? Kijk bijvoorbeeld naar keurmerken en ingrediënten. Zo kwam ik uit op Eco by Naty, Attitude, Lillydoo luiers. Vooralsnog heb ik een pak luiers van Naty aangeschaft en ik merk dat de huid van mijn dochter er in ieder geval goed op reageert en dat ze geen enkele keer is doorgelekt. 

Wat doe jij?

Wil je bijdragen aan een betere toekomst voor de volgende generaties, dan begint dat met kleine stapjes. Wat doe jij om te werken aan jezelf en bewustere keuzes? Hopelijk geeft deze website je inspiratie om hiermee aan de slag te gaan en motiveert deze blog je om zelf ook kritischer naar je keuzes te kijken.


Tags

duurzaamheid, wasbare luiers, wegwerpluiers


Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>