#15: Jarig! Wat geef ik cadeau?

0  comments

Sunita Jaikaran
14 maart 2021

Het is zover: Mijn dochter is twee jaar geworden. Wat vliegt de tijd toch voorbij! Ondanks dat het lastig is om in deze tijd een feestje te organiseren, wilde ik toch dat het een feestelijke dag werd. Daar horen een hoop cadeaus bij! Maar wat geef je nu cadeau? Mijn eigen zoektocht naar leuk, leerzaam en ook milieuvriendelijk speelgoed inspireerde mij tot deze blog. 

Wat zijn nu de leukste cadeaus om te geven?

Leerzame cadeaus

Ik ben zelf altijd een fan van speelgoed dat bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind. Speelgoed dat de creativiteit ontwikkelt of helpt om stappen te zetten bij een bepaalde levensfase. 

Open-ended speelgoed

De regenboog van Grimm’s

Zo kwam ik achter het concept van open-ended speelgoed. Dat is speelgoed zonder een opgelegd spelpatroon. Dat betekent dat je met een beetje fantasie er van alles mee kan doen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de regenboog van Grimm’s. Vrij prijzig, maar doordat het je kind in elke fase een andere manier vindt om ermee te spelen, kan je kind er langere tijd mee spelen. 

Houten blokken

Blokken gemaakt van duurzaam hout

Een ander voorbeeld zijn de ouderwetse houten blokken. Je kan er van alles mee en het bevordert niet alleen de creativiteit, maar helpt ook bij de motorieke ontwikkeling en bij het verkrijgen van ruimtelijk inzicht.

Boeken

Alhoewel ik lid ben van de bibliotheek, is het toch ook leuk om enkele mooie kinderboeken zelf thuis te hebben. Kinderen vinden het fijn om het verhaal te herkennen dus daarbij is het handig als je het boek gewoon in eigen bezit hebt. Hetzelfde boek voor de 100ste keer voorlezen? Geen probleem, grote kans dat je kind dat nog niet kan lezen of schrijven de gehele tekst al wel uit het hoofd kent. 

Kleine cadeaus (minder dan 10 euro)

Een leuk cadeau hoeft niet altijd duur te zijn. Zeker voor kleine kinderen zijn de meest simpele dingen al heel interessant. Zo is de gemiddelde baby meer geïnteresseerd in het cadeaupapier, dan het cadeau zelf. Je hoeft dus echt niet rijk te zijn om je kind blij te maken.

“Een leuk cadeau hoeft niet altijd duur te zijn.”

Puzzels

Puzzels doen het altijd erg goed en zijn er voor alle leeftijden te verkrijgen.

Knutselspullen

Knutselspullen, zoals potloden, verf, klei en papier. Gegarandeerd voor uren speelplezier! En als je kind een mooi kunstwerkje maakt, kan je dat natuurlijk ook weer inlijsten of verzamelen in een plakboek. Zo heeft mijn moeder een plakboek met mijn mooiste knutselwerkjes uit groep ½ bewaard, waar ik een keer in de zoveel jaar nog naar kijk. Het laat namelijk goed de ontwikkeling van het kind zien en het is natuurlijk ook mooi om de fantasiewereld van je kind tot leven te zien komen in de kunstwerkjes. 

Grote cadeaus (meer dan 20 euro)

Soms wil je je kind echt verwennen en dan mag het ook wat kosten. Zelf vind ik het belangrijk om bij een duurder cadeau mijzelf de volgende vraag te stellen: Kan mijn kind hier meerdere jaren meespelen? Is het antwoord positief, dan is het duurdere cadeau het overwegen waard. 

Keukentje

Houten speelkeuken met accesoires

Zo’n grotere investering die tot jaren speelplezier leidt, is wel de kinderkeuken. Niet alleen leuk voor meisjes, maar ook voor jongens! Het helpt kinderen in hun rollenspel en je kunt er steeds nieuwe accessoires bij kopen. Wij kochten zelf een tweedehands keukentje dat helemaal gepimpt is, waardoor het weer zo goed als nieuw is. 

Wobbel

Wobbel Starter Blank gelakt met vilt lucht

De Wobbel is een houten balansbord, dat meerdere functies kan hebben. Het stimuleert de balans en evenwicht en is goed voor creativiteit. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus dan kun je het ook nog op je interieur afstemmen en heeft een onderkant van vilt en kurk. De Wobbel is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en ecologisch vilt. 

Knuffels en poppen

Met een knuffel van het Wereld Natuur Fonds krijgt je kind niet allen een leuk cadeau maar steunt het ook gelijk het goede doel.

Een knuffel of pop is vaak een ‘companion for life’ en daarmee een goede investering. Bij mij stonden mijn knuffels jarenlang op bed en verhuisden ze daarna naar de boekenkast om er nog steeds naar te kunnen kijken. Pas toen ik ging studeren en die ruimte in de boekenkast toch echt voor boeken nodig had, moesten de knuffels het fort verlaten. De leukste knuffels en poppen had mijn moeder bewaard en daar speelt mijn dochter nu mee als ze bij oma op bezoek is. 

Bruikbaar cadeau

Naast het echte speelgoed, kun je natuurlijk ook gebruiksgoederen geven. Denk hierbij aan een schooltas, een leuke broodtrommel of een drinkfles. Niet alleen leuk voor je kind om mee te nemen naar de kinderopvang of naar school, maar ook nog eens praktisch! 

De leuke rugzakken van Kidzroom zijn gemaakt van luxe canvas, cottonlook of gerecycled polyester. De tassen hebben een katoenen voering en vegan leather accenten.

Op zoek naar inspiratie? Onze blogs staan bol van de leuke ideeën die passen binnen ons gedachtengoed waarbij duurzaamheid en vegan producten voorop staan. Kijk vooral ook naar de andere artikelen en laat je inspireren! 


Tags

duurzaam, speelgoed


Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>