#3: Duurzaam opvoeden

Monique Daal
29 november 2020

Waarom ik duurzaam opvoeden belangrijk vindt

Mijn kinderen zijn inmiddels 14, 16, 18 en 22 jaar. En in de opvoeding besteedden we niet veel expliciete aandacht aan duurzaamheid. We vonden het wel vanzelfsprekend dat we respect hadden voor mens, dier en natuur. Geen papiertjes of plastic zomaar op straat of de grond gooien. Lichten uit als je je kamer verlaat. Liefst speelgoed van natuurlijke materialen. Het besef dat dieren levende wezens zijn, net zoals wij, en dat je die goed behandelt. Genieten van de schoonheid en grootsheid van de natuur en hoe die ons allen verbindt. Maar heel bewust duurzame keuzes maken die goed zijn voor moeder natuur, nee, daar was niet echt sprake van.

Onbewust onbekwaam

Wel gaven we ze veel mee over ongelijke kansen, maatschappelijke betrokkenheid, het besef hoe goed we het hebben en dat dit niet voor iedereen geldt. Mijn man en ik zijn beiden altijd werkzaam geweest in het publieke en maatschappelijke domein, en leefden op die manier onze kinderen voor dat je een bijdrage mag en kan leveren aan het zoeken naar oplossingen in de samenleving. Dat je je steentje op vele manieren kunt bijdragen aan een vreedzamere, eerlijkere en mooiere wereld. Qua voeding waren we ronduit onbewust onbekwaam. We aten wat we lekker vonden, zonder veel aandacht voor de gevolgen daarvan voor de voedselketen, biodiversiteit of dierenwelzijn. Achteraf gezien naïef en kortzichtig.

Wegkijken

En toen werd er gerammeld aan ons comfort, gemak en plezier. Onze dochter deelde documentaires en wetenschappelijke artikelen met ons, met onprettige en pijnlijke beelden. Greta Thunberg besteeg internationale podia en werd een bekendheid. Met dezelfde ongemakkelijke boodschap. Australië, waar we als gezin drie prachtige jaren mochten wonen, stond in brand. En als klap op de vuurpijl werden we geconfronteerd met een mondiale pandemie. Wegkijken kan echt niet meer, hoe graag we ook willen. Het afgelopen jaar groeide mijn bewustwording dat het anders moet, dat ik hierin kleur moest gaan bekennen. Dat al die demonstrerende mensen, en met name de vechtlustige jongeren, die zich plotseling wereldwijd lieten horen, gewoon domweg gelijk hebben met hun kritiek op mijn generatie.

Bewustwording komt met ongemak

En met die bewustwording kwam ook het ongemak en vragen als ‘wat kan ik doen?’ of ‘ben ik te laat?’. Ik wilde een bijdrage leveren. Ik begon klein en aanvankelijk schoorvoetend begon ik mijn eetpatroon te veranderen, ik kocht geen nieuwe kleding meer maar werd een enthousiaste gebruiker van Vinted. We zijn al twee jaar autoloos en mijn keukenkasten vullen zich meer en meer met vegan of plataardige producten. Koeienmelk drinken we niet meer, we eten bijna geen eieren meer. Een hele stap voor een gezin met drie puberende en hongerige jongens. Maar ik wilde het groter maken en ik zocht naar een andere manier om een bijdrage te leveren, waarmee ik meer mensen kon bereiken. Ik wilde de cirkel van bewustwording uitbreiden.

Duurzaam opvoeden

Toeval bestaat niet. Terwijl deze vragen mij bezighielden, brainstormde ik met Amber, mijn dochter, over een vegan platform of webshop voor moeders, vegan gastouderopvang of een adviesbureau over duurzaamheid binnen het onderwijs en kinderopvang. En toen ontmoette ik Sunita. Dezelfde missie. Dezelfde ideeën. Het was het begin van Vegan Mama’s.

Geloofwaardigheid

Natuurlijk vroeg ik me af hoe geloofwaardig ik ben om dit concept mede te gaan dragen en in de wereld te zetten. Ben ik niet te laat? Maar in alles wat ik tot nu toe in mijn werk en bedrijven heb gedaan, loopt één rode draad. Eén gedachte die centraal staat en dat is: Kinderen zijn de toekomst.
Dus als we een mooiere toekomst willen bouwen, als we nog iets willen veranderen, dan moeten we investeren in onze kinderen. Als (aanstaande) moeders kunnen we onze kinderen de tools en kennis meegeven om de toekomst anders te gaan inkleuren.

Niets doen is geen optie

Duurzaam opvoeden betekent dat je je kind bewust maakt van de invloed van jouw leefstijl op de aarde. Je leert je kind over de wereld, natuur en wat wij als mens nodig hebben. Daarbij gaat het erom dat we de aarde niet uitputten, zodat onze kinderen (en de kinderen van onze kinderen) kunnen leven op een fijne, leefbare aarde. Hier op Vegan Mama’s willen we jou daarin ondersteunen met praktische tips. Want ja, het is laat, misschien wel te laat, maar niets doen is geen optie, duurzaam opvoeden wel.

Heb jij vragen voor ons over duurzaam opvoeden? Laat het ons weten en we besteden er aandacht aan in een volgende blog!


Tags

duurzaamheid, klimaatverandering, maatschappij, opvoeding, visie


Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>