#20: Interview met Lotte Egbers

Amber Daal
1 mei 2021

Voor deze serie interviewen we moeders die zich bezighouden met veganisme en duurzaamheid. Op deze manier hopen we elkaar te kunnen inspireren en motiveren op de weg naar een duurzame toekomst! 

De tweede vegan mama waar ik voor deze serie mee sprak is Lotte Egbers. Lotte woont samen met haar vriend en hun twee kinderen van zeven en vier. Sinds enkele jaren is Lotte zelfstandig ondernemer waarbij ze zich richt op het verbeteren van het zelfvertrouwen en mindset bij moeders. Tijdens een mindfulnessretraite besloot ze definitief de overstap te maken van vegetarisch naar veganistisch eten. Haar gezin eet flexitarisch.

Wanneer ben je veganist geworden?

Ik ben al een jaar of 10 bezig met gezond eten. Ik heb een tijdje paleo gegeten en zo kom je met steeds meer in aanraking. Er waren wat mensen om me heen die vegetariër waren en het begon bij mij ook steeds meer te knagen. Eerst dacht ik “ik ben echt een vleeseter en dat kan ik niet.” Maar op een gegeven moment dacht ik “hmm misschien hebben ze wel een punt”. En toen ben ik dat gaan onderzoeken, dat kost bij mij altijd even tijd. Dat is nu ongeveer 3 á 4 jaar geleden. Ik had een vriendin die vegan was en die postte daar ook regelmatig over. En hoewel ik daar veel discussies met hem over had, ging ik me er wel meer in verdiepen. Uiteindelijk heb ik tijdens een retraite de knoop echt doorgehakt, dat was het laatste zetje. 

Je vertelde net dat je soms worstelt met vegan vs. plantaardig. Hoe zit dat?

Op het moment dat ik zeg ‘ik ben vegan’ vind ik dat een mega hokje. En ik merk ook dat mensen daarop reageren en heel kritisch gaan kijken. Terwijl ik bijvoorbeeld nog wel leren schoenen draag die ik nog had of er niet altijd met alle dagcrèmes even goed op let. Ik heb het gevoel dat als je jezelf echt veganist noemt, je ook een lat voor jezelf neerlegt waarbij het altijd 100% kloppend moet zijn, niet alleen in voeding, maar ook alles eromheen. En ook mijn omgeving heeft allerlei verwachtingen. Dat vind ik vrij overweldigend, dus door te zeggen dat ik plantaardig eet, geef ik mezelf wat ruimte voor foutjes. Maar ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit, ik vind het wel grappig om over na te denken. Ik heb nog niet over alles binnen het veganisme een vaste mening. Dan pak ik liever de ruimte om daar een eigen invulling aan te geven. 

“In het begin had ik wel heel veel moeite met alle vleesetende mensen om mij heen”

Hoe heb je je gezin meegenomen op jouw pad naar veganisme?

Mijn kinderen zijn 4 en 7, dus ik at nog niet plantaardig toen zij geboren werden. Het is wel interessant dat ik de enige ben in huis die dat wel doet. 

Ik heb altijd wel mijn eigen plan getrokken in de dingen die ik doe en daar krijg ik ook wel de ruimte in. En ook omdat het heel geleidelijk is gegaan kan ik me niet meer herinneren dat ik dat heel expliciet benoemd heb. 

Nu hebben we natuurlijk wel eens gesprekken aan tafel over mama die vegan is. Dan hebben we het wel over dieren, mijn jongste zei van de week nog “ik wil boer worden,” daar kan ik dan ook wel om lachen. 

In het begin had ik wel heel veel moeite met alle vleesetende mensen om mij heen. Ik had het gevoel dat ik het licht had gezien en dat iedereen dat dus ook moest zien. Daar werd het niet gezelliger van thuis. Mijn vriend vindt het prima, dat ik het voor mezelf doe, maar wil niet dat ik het opdring aan anderen.  Ik zou liever zien dat ze geen vlees eten, maar voor nu is de compromis thuis dat ze mogen kiezen.  Als we vlees eten vertel ik ze wel wat ze eten, maar ik merk dat ik het nog wel eens lastig vind. 

Wat geef je je kinderen mee over veganisme?

Dat is een goede vraag. Ik wil ze vlees eten niet verbieden, maar ik denk dat naarmate ze ouder worden ze ook meer kunnen snappen en ik ze wat meer kan uitleggen en filmpjes kan laten zien. Dat is ook mijn eigen zoektocht daarin. In hoeverre wil je mensen ‘bekeren’ of daar heel erg op zitten? Voor mij werkt dat niet, dus ik heb wel een keuze gemaakt dat dit is wat ik doe en dat ik daar mensen mee kan inspireren of een voorbeeld kan zijn. Maar preken past niet bij mij, ik word er niet gezelliger van. Dus dat probeer ik met mijn kinderen ook te doen. Het gesprek is er, ik vertel ze waarom ik iets zielig vind of waarom het beter is, maar als het vervelend wordt komt het bij hen ook niet aan. 

“Veganisme heeft me een gevoel van empowerment gegeven”

Heeft veganisme ook andere aspecten van je leven veranderd?

Ja, zeker. Het was voor mij een hele krachtige stap. Ik ben al langer bezig met meditatie en mindfulness en ik kwam er niet helemaal uit wat belangrijk was voor het grote geheel. Het voelde zo machteloos. Ik zag zoveel problemen in de wereld, wat kon ik daadwerkelijk doen? En met plantaardig eten had ik voor het eerst het gevoel dat ik echt iets groots kan doen. Dus dat heeft me echt een gevoel van empowerment gegeven. Ik kan meer doen dan ik dacht. 

Heb je negatieve reacties gehad toen je plantaardig ging eten?

Niet veel. Ik zat een keer met een vriendin op een terras en die vroeg hoe het ging en ik vertelde wat over veganisme. Iemand was serieus aan het meeluisteren en die brak in in het gesprek om te vertellen hoe bizar veganisten waren en dat ze megalomaan waren, etc. Dat was heel bijzonder, haha! Dan sta je wel even met je mond vol tanden.

Er waren sommige mensen die het ingewikkeld vonden en wel vegetarisch serveerden maar niet veganistisch. Dat is wel zoeken. De compromis kan dan zijn, als ik bijvoorbeeld ergens langere tijd ben dat ik actief boodschappen doe en kook. 

Wat was voor jou de belangrijkste motivatie om plantaardig te eten?

Het milieu-aspect was in eerste instantie het belangrijkste voor mij. Dat ik inzag dat ik daarmee een verschil kon maken. Later kwam ook wel het diervriendelijke aspect erbij. 

En trek je dat ook door in andere keuzes of de opvoeding?

Dat gaat met ups en downs. Soms ben ik er heel erg mee bezig dat alles ‘troepvrij’ moet zijn en vind ik dat ik wasbare luiers moet gebruiken, maar dat gaat met horten en storen. Ook bijvoorbeeld met kleding, ik koop zoveel mogelijk tweedehands of duurder en vegan, fairtrade enzo. Maar er zijn zoveel dingen om op te letten dus ik vind het lastig. Ik denk dat er ook heel veel dingen zijn die we doen en niet eens meer doorhebben. Ik heb altijd het gevoel dat ik te weinig doe, maar dat is ook een stukje te hoge lat en perfectionisme. Als ik dan kijk hoe het bij de meeste mensen gaat denk ik: ‘zo slecht doen we het eigenlijk niet’. 

Wat heeft het veganisme je geleerd?

Ik denk dat veganisme me assertiever heeft gemaakt. Het voelt bijna als een soort coming out. Je moet aan mensen gaan vertellen wat je doet en vragen of mensen daar rekening mee houden. Daardoor kon ik ook op andere fronten makkelijker gaan staan voor wie ik ben. Als kind voelde ik me vaak een buitenstaander, ik deed dingen anders of ik dacht andere dingen. En nu kan ik daar veel meer voor gaan staan. Het heeft me een zetje gegeven om mezelf daar wat meer in te omarmen. Ik kan steeds meer loslaten wat anderen mensen daarvan vinden. 

Heb je nog tips voor andere ouders?

Haha, deze vraag stel ik in mijn werk ook vaak en ik denk dat een hele belangrijke is: niet vergelijken. Je doet je best, elk kind en elke ouder heeft wat anders nodig. Iedereen doet het op zijn eigen manier en aan het eind van de rit doen we het echt zo slecht nog niet.

“We moeten met z’n allen het tij keren om het weer wat beter, liefdevoller en met meer saamhorigheid te maken”

Als je een wens mocht doen voor de toekomst, wat zou dat zijn?

Als eerste natuurlijk wereldvrede, haha! 

Ik heb het gevoel dat we in een soort tijd zitten waar heel veel transformatie plaatsvindt en dat vrouwen daar ook steeds meer een rol in pakken. Meer bewustwording. Dus ik hoop wel heel erg dat er steeds meer vrouwen zijn die verbinding zoeken en vinden met elkaar. Die zich wat dat betreft ook meer laten zien met het doel om de wereld een mooiere plek te maken. We moeten met z’n allen het tij keren om het weer wat beter, liefdevoller en met meer saamhorigheid te maken.

Meer weten over Lotte en haar werk? Neem een kijkje op: www.lotteegbers.nl  


Tags


Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>