#11: Interview met Rianne Waelkens

0  comments

Amber Daal
24 januari 2021

Voor deze serie interviewen we moeders die zich bezighouden met veganisme en duurzaamheid. Op deze manier hopen we elkaar te kunnen inspireren en motiveren op de weg naar een duurzame toekomst! 

Met dit interview bijt Rianne het spits af. Rianne is moeder van 2 kinderen en daarnaast maakt ze prachtige aquarel schilderingen van dieren. We hebben het over alle ins en outs van wasbare luiers, de afwegingen die komen kijken bij duurzaam leven en toekomstdromen. 

Wat heeft jou/jullie gemotiveerd om duurzamer te gaan leven?

“Dat is een beetje gaande weg gegaan. Ik vond het milieu altijd al wel belangrijk. Op mijn vijftiende ben ik vegetarisch gaan eten vanwege hoe er met dieren omgegaan wordt. En toen ik me daar meer in ging verdiepen leerde ik ook de grote gevolgen van de veeteelt op het milieu kennen. Zeven jaar geleden werd mijn dochtertje geboren, zij reageerde niet goed op de koemelk die ik binnenkreeg. Daardoor ging ik me verdiepen in veganisme en kwam ik er achter dat koemelk, en überhaupt de zuivelindustrie, ook een enorme belasting is voor het milieu.
Wat ook motiveert is dat we voor onze kinderen, en sowieso de toekomstige generatie, willen dat zij ook een mooie wereld hebben om op te leven. Gaandeweg, door nieuwe informatie, leren we steeds meer over welke impact onze keuzes hebben, van de vervuilende kledingindustrie, vervoer en overconsumptie tot internet en proberen we daarin betere keuzes te maken.”

“Je kan wel vegetarisch eten, maar de zuivelindustrie is óók een enorme belasting voor het milieu”

Hoe gaan jullie met het veganisme om binnen jullie gezin?

“Nadat ik stopte met borstvoeding ben ik grotendeels veganistisch blijven eten. De kinderen eten voornamelijk vegetarisch. Mijn man, Nathan, kan zich wel vinden in mijn keuze en als ik veganistisch kook eet hij dat mee zonder klagen, maar hij vindt het wel prima om bijvoorbeeld overal kaas op te strooien of af en toe vlees te eten. Maar ach, ik las van de week een mooie quote: “liever dat 95% van de wereld imperfect veganist is, dan 5% perfect” Dus op deze manier kunnen we er wel met z’n allen mee bezig zijn en maken we wel een verschil. Ook al is het misschien niet zo strikt als ik graag zou willen.” 

Wat geven jullie de kinderen mee over het veganisme?

“Mijn dochter is nu 6, en zij stelt wel vragen over waarom ik bijvoorbeeld geen vlees en kaas eet. Ik leg dat zo goed mogelijk uit zonder haar mijn mening op te dringen. Als zij dan bij een barbecue kiest om kip te eten laat ik dat los, al vind ik dat soms wel moeilijk.”

Zijn er dingen waar jij of jullie als gezin tegenaan liepen?

“Ik vind het nog steeds wel lastig qua voedingswaarden, krijgen de kinderen genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen? Dat zou ik wellicht ook hebben als ze wel vlees aten. Kinderen die wel vlees eten voldoen waarschijnlijk ook niet altijd aan de norm op elk gebied, maar als vegetariër/ veganist lig je meer onder een vergrootglas.”

Heb je ook kritiek vanuit de omgeving gehad?

“De arts van het consultatiebureau stelde wel een aantal kritische vragen, maar toen ik vertelde dat het voor mijn dochtertje voornamelijk vegetarisch was vond ze het wel prima. Vanuit de omgeving merk ik dat de discussie heel gauw voorbij is als ik vertel over het dierenleed of het effect op de wereld. Misschien omdat mensen dat zelf ongemakkelijk vinden. Dat vind ik wel dubbel, want ik kan me er over opwinden wat we de wereld aandoen, maar dat dat levert vaak geen constructieve gesprekken op. Mensen voelen zich vaak snel veroordeeld, terwijl ik juist graag een open gesprek aan wil gaan.”  

“Mensen voelen zich vaak snel veroordeeld en dat gaat ten koste van constructieve gesprekken, terwijl die juist zo belangrijk zijn” 

Je vertelde net al kort dat jullie wasbare luiers gebruikten, hoe kwamen jullie daarop?

“Ik was in stapjes bezig met duurzame keuzes maken en kwam op internet het bestaan van wasbare luiers tegen. Ik vond het interessant, maar de eerste maanden nadat mijn dochtertje was geboren waren zo intensief dat ik er niet mee bezig was. Na een maand of 3 kwam er meer ruimte om me in wasbare luiers te verdiepen en het leek me een mooie manier om bij te dragen aan minder afval. Het was natuurlijk mooi meegnomen dat er in wegwerp luiers allerlei chemische stofjes zitten, dat maakte de keuze makkelijker. Het is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor ons lichaam.”

“Duurzame keuzes, zoals wasbare luiers zijn vaak niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor ons eigen lichaam. Dat maakt het makkelijker om door te zetten, ook al is het ingewikkeld”

En hoe beviel dat?

“Het was bij mijn dochter geen groot succes, het lekte vaak door. Gelukkig accepteerde de mensen die oppasten dat ze 3 keer op een dag een schone maillot nodig had. En tja, de was, ik had toch al veel was dus die paar extra dingen, maakte me niet zo uit. Bij mijn zoontje wilde ik het wat beter aanpakken en heb ik iets meer onderzoek gedaan. Toen kwam ik erachter dat het heel veel uitmaakt wat voor vorm je kind heeft qua beentjes en billen en en welke luier daarbij goed aansluit. Dus het loont echt om uit te zoeken wat werkt en niet lekt. Ik heb toen in eerste instantie op marktplaats wat dingen gekocht om te proberen en toen kwam ik er snel achter wat goed paste bij mijn zoontje. Dat is ook echt goed bevallen.”

Geeft het niet heel veel extra was of gedoe?

“Ja het geeft wel extra was natuurlijk, maar ja, het hoeft gelukkig niet met de hand, en die grote luiers hangen wel makkelijk op aan het wasrek. Het is niet dat je 100 sokken moet ophangen. Ik heb het niet als een enorme belasting ervaren. Je kan het jezelf ook makkelijker maken door meer wasbare luiers te kopen, dan hoef je minder vaak te wassen. Voor mijn zoon had ik binnenluiers met een los overbroekje en dat is wel iets meer gedoe om aan te doen, maar de tijd die ik met hem was om hem te verzorgen was ook waardevolle tijd. Het aandoen van een wasbare luier kost meer tijd en is lastiger dan een wegwerp luier, maar dat weegt voor mij niet op tegen de voordelen voor het milieu.”

En hoe doe je dat onderweg?

“Ik vouwde meestal de wasbare luier in het overbroekje en die doe je dan met het klittenband dicht, als er poep in zat gooide ik dat in de wc. Ik kreeg soms wel een opgetrokken wenkbrauw van een vriendin, maar daar trok ik me niet zoveel van aan. Het was voor mij geen drempel. Ik koos er heel af en toe voor om een wegwerpluier mee te nemen als we naar een heel druk iets gingen of als reserve.”

Wat zou je het liefste zien voor de toekomst?

“Het allerliefste zou ik zien dat iedereen op aarde, zoveel bewuste keuzes maakt dat we een gezonde aarde hebben. Maar ik vind het bijna te groot om over na te denken, het vraagt zoveel keuzes van zoveel mensen. Ook dat ‘wij’ dan vinden dat arme landen bewuster moeten doen, terwijl wij ruimschoots onze ‘niet-bewuste’ fase achter de rug hebben en als gevolg daarvan rijker zijn geworden. Of dat wij wijzen naar de Amazone die gekapt wordt voor sojavelden terwijl wij die uiteindelijk aan ons vee voeren. Dat voelt als ‘lekker makkelijk’ van ons om te roepen over milieubewuste keuzes. Het gaat over een wereldwijd probleem dat heel groot is om echt aan te pakken. Toch is dat wat ik graag zou willen en waar ik in ieder geval mijn steentje aan wil bij dragen. Naast bewuste keuzes op het gebied van voedsel, vervoer en kleding denken Nathan en ik ook na over spullen; we beseffen ons dat meer spullen je echt niet per se gelukkiger gaat maken. Ik zou het heel mooi vinden als daar op grote schaal wat in verandert. Alle reclames die maar aanprijzen dat je steeds nieuwe kleding en spullen nodig hebt helpt onze wereld de vernieling in.”

Heb je nog tips voor andere ouders?

“Laat je niet ontmoedigen door hoeveel er mis gaat op het gebied van milieu, elk stapje wat jij kan zetten is mooi meegenomen. Alles wat je laat staan in de winkel, omdat het niet goed is voor de wereld, elke bewuste keuze op het gebied van verpakking. En er zijn heel veel mensen die op de goede weg zijn en die dat ook doen. En met z’n allen geloof ik echt dat we verschil kunnen maken. Qua wasbare luiers zou mijn grootste tip zijn: probeer gewoon wat verschillende. Koop wat op marktplaats of probeer via Facebook groepen ervaringen van anderen te horen. Ik heb alles via marktplaats gekocht en daarna ook weer doorverkocht, het hoeft niet veel geld te kosten. Zoek ook mensen op die met dezelfde dingen bezig zijn als jij. Ik heb in het begin veel steun gehad aan Facebook groepen over wasbare luiers en veganistisch eten. Dat hielp, omdat ik in mijn omgeving niet veel mensen had die diezelfde keuzes maken.”

Liever dat 95% van de wereld imperfect veganist is, dan 5% perfect”

Wil je meer over Rianne weten of haar prachtige aquarellen bewonderen? Neem dan een kijkje op haar website https://dekleinepenseel.nl 


Tags


Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>